Sensescultural: اگر تا چند دهه گذشته از حضور زنان در سیاست سخن میرفت، برخی دچار تعجب میشدند، اما امروزه این سخن شگفتی زیادی نمیآفریند، چرا که بسیاری از زنان درعرصههای گوناگون علمی تا عملی سیاست ورود پیدا کردهاند و نمونه بارز آن دراین روزها حضور خانم هیلاری کلینتون در اوج رقابتهای سیاسی است که تا کنون در آمریکا زنی به این مرحله نرسیده است.
در میان تمامی این تحولات اما ، خبر انتخاب خانم سحر نوروززاده به عنوان سخنگوی فارسی زبان وزارت خارجه آمریکا رخدادی مهم،به خصوص برای ایرانیان است که سالهاست دیواری از سوء تفاهمها روابط میان دو دولت را تیره و تار کرده است.
اگر تا پیش از این رخداد حضور برخی از چهرههای ایرانی در عرصه سیاست آمریکا- به خصوص بانوان – در حد حضوری فانتزی و نه چندان جدی به شمار میرفت، اینک با دعوت از سحر نوروز زاده و نیز سپردن سمتی مهم و تاثیرگذار در حوزه وزارت خارجه میتوان گفت که زنان ایرانی گام بلند دیگری نیز به عرصه سیاست در آمریکا برداشتند.
پیش از خانم نوروززاده البته خانم آزیتا راجی سفیر ایران در سوئد شده بود تا گوشهای دیگر از ظرفیتهای زنان ایرانی مقیم آمریکا را نشان دهد.
بانوی ایرانی سفیر آمریکا در سوئد شد
همچنانکه پیش از این ما حضور موفق بانوی ایرانی در عرصه سیاست کشور آلمان را مشاهده کرده بودیم.
تا پیش از انتخاب خانم نوروززاده به این سمت، آلن ایر آمریکایی سخنگوی فارسی زبان کاخ سفید سرگرم کار بود. آقای ایر البته عاشق فرهنگ ایران بود و به زبان فارسی نیز تسلطی شگفت انگیز داشت و علاوه بر آن علاقهمندی بسیاری به یادگیری اشعار شعرای بزرگ فارسی و ضربالمثلهای ایرانی و روز و شبی نبود که در فیس بوک و فضای مجازی از ایران و ویژگیهای برجسته فرهنگی آن سخن نگوید. از این منظر باید از او قدردانی کرد که به رغم آنکه «فارسی» زبان دوم او بود با عشق و علاقه این مسئولیت را دنبال کرد و به جایی رساند و فضایی را برای این سمت گشود و ضرورت وجود چنین سمتی را تثبیت کرد تا اکنون یک بانوی ایرانی آن مسولیت را عهدهدار شود.
سحر نوروز زاده با توجه به سمتی که به او محول شده است تا به امروز بلندپایه ترین زن ایرانی-آمریکایی در دولت آمریکا به شمار میآید. این مقام و سمت البته این گونه نبود که یک روزه به او اعطاء شود. بلکه او مسئول بخش ایران در تیم سیاست خارجی جان کری، وزیر خارجه دولت اوباما بود و بر اساس همین وظیفه بود که باید در زمینه ایران و سیاستهای آن تحقیق میکرد و تحلیلهای لازم را برای سیاستگزاریهای استراتژیک و طولانی مدت پیشنهاد میداد. به تعبیر دقیقتر خانم نوروززاده را باید مشاور اصلی و حتی نظریهپرداز در حیطه سیاست خارجی دولت اوباما در ارتباط با ایران به شمار آورد، این سمت از آن جهت مهم است که اگر یک مشاور بخواهد با رویکردی صلحجویانه و مبتنی بر مذاکره و گفت وگو راهبرد خود را تنظیم کند، میتواند همین رویکرد را در خطوط مشاورهای که میدهد ترسیم کرده و بر فرد سیاستمدار تاثیر بگذارد و تصمیم سازی کند.
ما همچنین تصاویری از او را دیدهایم در جلسات شورای امنیت ملی در کاخ سفید در حضور آقای اوباما که از وجه دیگری از اهمیت کار این بانوی ایرانی – آمریکایی خبر میدهد. جایی که او مدیریت بخش ایران در شورای امنیت ملی کاخ سفید را بر عهده دارد، مقامی که تاکنون هیچ زن ایرانی – آمریکایی توفیق دستیابی به آن را نداشته است.
این مقام از این جهت مهم است که شورای امنیت ملی کاخ سفید یکی از ستونهای اصلی گروه های مشورتی ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا برای اتخاذ تصمیمات مهم درباره مسایل امنیتی و نظامی و دیپلماتیک در تمامی سطوح، نه تنها ایران، است. ما البته پیش از این آقای ولی نصر را در عرصههای مشورتی کاخ سفید به یاد داریم اما آن حضور تا این حد و سطح نبود.
در کنار آن خانم نوروززاده نقشی مهم در گفت وگوهای تاریخساز هستهای بین ایران و آمریکا و گروه ۵ به علاوه یک ایفاء میکرد و در دفتر ریاست جمهوری آمریکا نیز عضو تیم مسئول گفتگوهای هستهای گروه ۵+۱ با ایران بود.
خانم نوروززاده خود در گفت وگویی از نقشش سخن گفته و اضافه کرده بود که نقش او فراهم ساختن زمینه ها و ایجاد هماهنگیهای لازم بین سازمانهای مختلفی در ارتباط با وظایفشان در مورد ایران است و به همین دلیل در نزدیک به دو سالی که مذاکرات نفسگیر هسته ای بین طرفین در جریان بود، جلسات منظم و متناوبی با شخص آقای اوباما داشت و مشورتهای بسیاری در این زمینه خاص ارائه داد.
سحر نوروز زاده (چپ) در یکی از جلسات شورای امنیت ملی در کاخ سفید با حضور پرزیدنت اوباما
خانم نوروززاده در طول دوران خدمت، از آژانس های مختلف دولتی آمریکا از جمله از مدیریت تشکیلات اطلاعات ملی، اف بی آی، مرکز ملی مبارزه با تولید و تکثیر سلاحهای کشتار جمعی، وزارت دفاع، و وزارت خارجه آمریکا بارها لوح تقدیر و در کنار آن از وزیر دفاع آمریکا نیز مدال مبارزه جهانی علیه تروریسم را دریافت کرده است.
مردم ایران تصویر او را دو سال قبل و در نوروز ۱۳۹۴ به یاد دارند که سفره هفت سینی را در همراهی با آقای جان کری مشاهده میکردند. او به چند زبان از جمله فارسی، دری، اسپانیایی و عربی صحبت میکند زبان فارسی او اگرچه اندکی لهجه آمریکایی دارد اما بسیار روانتر از لهجه و سخن گفت آلن ایر است. به خصوص که او با فرهنگ ایرانی و مناسک مراسم آن به خوبی آشناست.
او برای رسیدن به این سمت و فعالیت به عنوان مسئول میز ایران با شرکت در یک مصاحبه در سال ۲۰۱۴ جرقه شروع فعالیتش را زد و اکنون با رشدی حیرت انگیز به مقامی مهم در وزارت خارجه آمریکا رسیده است.
به قطع و یقین تلاشهای خانم نوروززاده در ماجرای مذاکرات هستهای ۵ به علاوه یک اثرگذار بوده است. اکنون باید منتظر ماند و دید که او در شغل تازهو البته بسیار حساسش چه گامهایی را برای نزدیکتر ساختن دیدگاههای دولتمردان دو کشور ایفاء میکند.