تازه‌های احساسات فرهنگی






آخرين اخبار و رويداد‌ها




بيش فعالي

Senses Cultural:برخي از خانواده‌ها و والدين نگران رفتار‌هاي پر جنب و جوش فرزندانشان هستند و  همین فعالیت‌ها را دلیل و برهانی می‌دانند تا برچسب بيش فعالي را به فرزندشان نسبت دهند. وقتي از انها پرسيده مي‌شود كه چه ويژگي‌هايي در فرزندتان مي‌بينيد كه تصور مي‌كنيد بيش فعال است در پاسخ مي‌گويند كودك ما زياد فعاليت مي‌كند و مدام تمايل به بازي‌كردن دارد و بسيار پر انرژي و خستگی‌ناپذير است. آما آیا این مدعیات می‌تواند دلیلی محکم برای بیش فعالی کودکان یا فرزندانمان باشد؟
برابر پژوهش‌ها، تشخيص اختلال بيش فعالي با علايم زير بروز و ظهور پیدا می‌کند:
بي‌توجهي و فراموشكاري تكاليف
افكار پوچ در كلاس
حرف‌زدن بدون فكر و بی‌مقدمه
بي‌قراري در نشستن بر روي صندلي
عدم تمركز و توجه
تكانشوري و بيش‌فعالي
 
بيش‌فعالي چيست؟
به خاطر داشته باشیم که كودكان مبتلا به  اختلال بيش‌فعالي نمي‌توانند با آرامش بر روي صندلي بنشيند و به درس گوش دهند، این همان رفتاری است که باید معلمان و مدرسان به آن به خوبی توجه کنند و در صورت دیدن چنین علائمی در کودک یا دانش آموز نسبت به آن توجه نشان دهند. به یاد داشته باشیم که یک عامل نمی‌تواند دلیلی محکم بر اصداق برچسب بیش فعالی به یک کودک به شمار آید و باید دلایل دیگری هم در کنار این نشانه قرار بگیرد. به همین دلیل است که در برخي از اوقات  و بر اساس همین مشاهدات یک سویه به كودك در مدرسه برچسب تنبلي و بي‌انضباط زده مي شود  که امکان دارد به بیش فعالی ارتباطی نداشته باشد.
به قاعده اختلال بيش‌فعالي با كمبود توجه در دوران كودكي ظاهر مي‌شود و معمولا به صورت اختلال نقص توجه خود را نشان می‌دهد. اين علائم و نشانه‌ها معمولا قبل از سن ٧ سالگي ظاهر مي‌شود، اما تشخيص علائم بيش فعالي بين كودكان مبتلا و نرمال سخت است.  علايم فوق در صورتي كه در محيط مدرسه ، خانه و بازي به صورت مكرر نشان داده شود. به عنوان بيش‌فعالي در نظر گرفته مي‌شود. به محض تشخيص اختلال بيش فعالي در كودكان و بروز علائمي مانند فراموشي و مشكل توجه در مدرسه، با كمك روانشناس و راههاي خلاقانه و تاكيد بر نقاط قوت كودكان مشكل تاحدود زيادي حل مي‌شود.
علايم بيش‌فعالي به صورت خفيف و شديد بروز مي‌كند. برخي از كودكان تمركز متوسطي بر روي كارها و تكاليفشان دارند و برخي ديگر تمركزي بر روي كارهايشان ندارند. براي تشخيص بهتر اختلال بيش‌فعالي در زير ويژگي‌هاي اصلي اين اختلال ذكر شده است که در صورت دیدن این علايم به صورت یک جا می‌توان گفت که باید کودکتان را نزد روانپزشک ببرید تا از او تست‌های ویژه‌ تشخیص این اختلال را بگیرد.
سه ويژگي اصلي اختلال بيش‌فعالي شامل؛ عدم توجه، بيش‌فعالي و تكانشگري كه اين علايم با عدم تمركز و توجه همراه است.
 نكته بسيار مهم اين كه كودك مبتلا به  اختلال بيش فعالي ممكن است بي‌توجهي نسبت به كارها نشان دهد اما بيش فعال و تكانشي نباشد و يا بيش فعال و تكانشي باشد اما قادر به توجه باشد. اغلب كودكاني كه تنها علائم بي‌توجهي از اختلال بيش فعالي را دارند اما از طرف والدين ناديده رفته مي‌شوند ، تنها در صورتي كه منجر به عملكرد ضعيف در مدرسه و مشكلاتي در بازي با همسالان ايجاد شود و يا اينكه كودك از قواعد بازي پيروي نكند، می‌توان برچسب بیش فعالی را به او زد و به نزد دکتر راهنمایی‌اش کرد.
در بخش بعدي بيشتر در مورد تشخيص و علايم بيش فعالي خواهيم پرداخت.
ماریا فروزان- روانشناس
تذکر: هر گونه برداشت و نقل از این مطلب باید با اجازه مکتوب از بنیاد SensesCultural باشد و نقل بخش یا متن کامل این مطلب در هر شکل آن(‌اینترنتی، چاپی و …) ممنوع و حق پی‌گرد قانونی برای بنیاد محفوظ است.
تاريخ: ۱۳۹۴/۰۹/۱۲
كليد‌واژه‌ها: بیش فعالی
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

نظر شما:
نام و نام‌خانوادگی:* رايانامه:* تارنما: